Een eigen huis…

Eigenhuis2Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een handyman ben getrouwd. Niet eentje met van die week-nattige slappe handjes met gemanicuurde nagels, maar met kolenschoppen van jatten, altijd zwart van het smeer waar hij in zit te wroeten. Bepaald een sierduif is hij niet.

Ik ben er blij mee. Regelmatig kom ik ter zake met de beste oplossing, -ik heb niet alleen twee linkse handen, mijn héle lijf heeft volgens mij een afwijking naar links-, ik roep gewoon om Peter-mijn duifje-mijn zieltje-mijn hartje en het euvel wordt terstond gefixed. Deurknoppen worden aangedraaid, vloeren worden gelegd, voor een nieuwe muur hebben wij geen stukadoor nodig en wanneer mijn knappe oranje stoere bolide met pannen aan de kant van de weg staat, weet mijn duifje-mijn zieltje haar, -zo’n pracht exemplaar als het mijne is een ‘zij’-, als het moet, -meestal sta ik gewoon zonder peut-, weer aan de praat te krijgen.

Toen wij een paar winterseizoenen geleden met de moed der wanhoop, vertwijfeld naar het plafond in de garage stonden te kijken, stond Peer zich al te bedenken hoe hij die 18 lekkages door de hevige hoosbuien, de winter door kon loodsen. Heel wat emmertjes regendrop hebben we naar buiten gedragen. Ten tijden van die natte koude een nieuw dak erop, was nog geen optie, het water kwam met bakken uit de hemel. Maar des Peter’s lijfspreuk ‘Als ge het nie mir wit, dan vatte mèr kit en as ge nie wit wèr vur, dan vatte mèr pur’ liet vermoeden dat ook hiervoor vast wel weer een oplossing werd bedacht door mijn inventieve vent. In de vorm van een zeil dat hij strak over het dak spande en zo menig natuurramp trotseerde, tot hij goed en wel de tijd en de middelen had om het dak te kunnen repareren.
Praktisch zijn hele vakantie was hij, -wist U met hoeveel gebruikt en tweedehands materieel U het milieu en de inhoud van uw portemonnee kunt sparen?-, met zijn vader in de weer om het dak te ontdoen van allerlei verweerd en bedorven dakleer en een nieuwe houten raster met isolatieplaten te construeren dat hij daarna samen met een maat, -oud-dakdekker van beroep-, kon voorzien van dakleer. Een hels karwei voor die bikkels, zo in die brandende zon.
Tussen de bedrijven door timmerde hij van afvalhout nog twee volledige bedden in elkaar voor zijn gebroed en lapte hij voor mijn toenbaas ‘en passent’ ook nog even een balie op, stammend uit de tijd dat Jezus nog sandalen droeg in plaats van Geox en de mammoet nog aan het riempje werd uitgelaten. Het ding was een al even instabiel gammele houtwurm als zijn eigenaresse, waarvan zij de kinderachtige illusie koesterde dat het ding zeker nog € 600,- tot € 3000,- waard was, de prijs die ze mijn baas nog in zijn maag wilde splitsen bij het beëindigen van het huurcontract, -keep on dreaming, Florrie-. Peer hielp haar genadeloos uit haar droom: “Zeg maar tegen die interieurbouwer van jóu dat ‘ie hartstikke gek is, want dat ding is nog geen honderd euro waard!”
Voor € 50,- materiaalkosten zag de balie er, door de kolenschoppen van mijn duif, weer spik en span uit. De zwarte putheks was er nog content mee ook.

Eindelijk zat hij dan eens heerlijk onderuit op zijn rug een voetbalwedstrijd te kijken. Ik daarentegen zat met mijn rechterduimnagel tussen een lade in de keuken. Kai-jakka poekoelan! Dat deed vernakes zeer en met innerlijk opborrelende drift over zoveel onrecht dat mij werd aangedaan, -die lade deed dat expres!-, gooide ik nijdig en impulsief de schuif met een klap weer dicht, dat zou hem leren! Een hels kabaal volgde, de afdekplaat kletterde luid protesterend op de grond, het bestek vloog in de rondte en uit het mechanisme erachter keken twee afgebroken schroeven mij beschuldigend aan, -amai amai, ik ken mijn eigen krachten niet, hè-.
Hoofdschuddend schroefde mijn man de plank weer vast tegen het mechanisme terwijl ik met een breed gebit het tafereel schaapachtig “onschuldig” zat te bekijken.

“Het is toch wat, hè duif. Met een eigen huis ben je ook nóóit klaar …” © JJMB Tops

Eigenhuis1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s