Affectie van steen…

img_3345

Affectie van steen

Behoedzaam plaatste ze haar zwarte veterschoenen op de stoeptegels. Stap voor stap, tegel voor tegel, éen, twee, drie, vier, vijf… Ze wist al hoeveel het er waren. Precies duizendvierentwintig. De laatste tegel eindigde bij de til met duiven waar Wouter altijd voor mocht zorgen. Vandaag probeerde ze de lijnen tussen het gesteente niet te raken. Dat was niet zo moeilijk. Ook al had ze inmiddels weer een schoenmaat groter, haar schoen paste gemakkelijk tussen de voegen op het harde grindsteen van het keurig recht bestrate rasterpatroon van het plein.

Ze verafschuwde de schoenen die ze had gekregen inmiddels hartgrondig. Liever had ze die zwart suède schoenen gekregen, met een kleine sleehak en zo een bandje om de enkel. Daar liepen alle meisjes in de klas mee. En ze waren nog goedkoper geweest dan deze. Eigenlijk had ze niet goed begrepen waarom ze deze had moeten kiezen van haar moeder toen ze naar de andere in het rek had gewezen maar ze zweeg maar liever toen ze de mond van haar moeder in een onverbiddelijke streep had zien veranderen. Een paar meisjes waren in lachen uitgebarsten toen ze de klas binnen was gekomen. ‘Die schoenen…’, had Ineke gegild. De rest van het groepje deed al snel mee. Tijdens de handarbeidles had Karin er hard op gestampt, toen juf Veenstra even de klas uit was gelopen. ‘Zo, nou zijn ze niet meer nieuw.

Vanuit de kolossale bomen achter de stenen muur van het plein fladderden een groepje merels achter elkaar aan in de lucht. Het gekwetter van hun gele snavels klonk, boven het gejoel van de klassen uit, als een uitdagende lokroep naar elkaar. De maandag was begonnen met een donkergrijs wolkendek dat geen enkel kiertje open liet voor de zon. De regenval van die nacht had donkere plekken achtergelaten op de tegels. Zeshonderdachtenveertig…

 

img_3343

Uit het boek met werktitel ‘Tottel’, uitgifte in 2018

© JJMB Tops

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s